Diabet Vitro Retinal Cerrahi

Diyabetik Retinopati
Diyabetik retinopati, şeker hastalığına bağlı olarak gözün arka bölümünde ışığa hassas bir doku olan retina tabakasının damarlarının etkilenmesi ile ortaya çıkan ve körlüğe sebebiyet veren bir durum olup diyabetin tek tedavi edilebilen komplikasyonudur. Erken safhada yakalanan hastaların tedavileri mümkündür. Bu sebeble hastaların hiç bir şikayeti olmasada yılda 1 veya 2 kez retina muayeneleri olması gerekir.

gozgoz2

Diyabetik Retinopatinin Evreleri

1-Zemin diyabetik retinopati: Ağ tabaa damarlarının tıkanması ve duvarlarının bozulması ile küçük damar genişlemeleri, kan elemanlarının retinaya sızması ile küçük retina içi kanamalar, sert eksuda adı verilen sarı birikintiler görülür.

2-Makülapati: Zamanla maküla bölgesi damarları etkilenince,bu bölgedei damarların zedelenmesi ile beslenme bozukluğu, sıvı sızmadı ödem(ödem) ve bu bölgeye yerleşen kanama ve eksudalar görmeyi etiler.Hasta bulanık ve az görmeden yaınmaya başlar.

3-Proliferatif Diyabetik Retinopati: İstenmeyen yerlerde yeni damarlar gelişir. Bu yeni damarlar göz içine yoğun anamaya, etraflarında gelişen ve gözün içini dolduran yumurta akı kıvamındaki jele(vitreus) doğru uzanan bantaların yaptığı çekinti ile retinanın yerinden kabarmasına(dekolman) sebebiyet verir. Bu gelişmeler ise körlüklesonuçlanır.

Lazer ışık Koagülasyonu Nasıl Uygulanır?

gozŞeker hastası olan kişinin yakınması olmadan göz hekimine başvurması çok önemlidir. Erken evrede laser ışık koagülasyonu ile tedavi edilen hastaların %80-%90 civarındai bir gurubunda krlüğü engellemek mümkündür.LAzer ışığı lens vasıtası ile tedavi edilece bölgelere ulaştırılarak yanılar oluşturulur.

Vitrektomi Nedir?

Tedavi için geç kalmış ve bazen lazer tedavisine rağmen ilerleme gösteren hastalarda, gözün için 1 mm den ince özel aletlerle girilerek uygulanan bir cerrahidir. Göz içi sıvısı (vitreus) içindeki kanamaların ve çekinti yapan bantların temizlenmesi ve retinanın terar eski anatomik yapısına kavuşması hedeflenir. Temizlenen göz içi sıvısı yerine serum fizyolojik veya başka bir sıvı ile göz içi doldurulur. Erken ameliyat başarıyı artırır.

Şeker hastalığında vitrektomi ameliyatı ile ne amaçlanır?diabetemal

Şeker hastalığında kan şekeri düzeyi kontrol edilmez ise genellikle hastalık başladıktan 5 yıl kadar sonra ağ-tabakası (retina) kanamaları, ağtabakası içine yağ ve sıvı sızması ve bu tabakanın kalınlaşması, ilerleyen dönemlerde kanamanın göziçine yayılması ve ağtabaka ayrılmaları ve yırtılmaları gelişebilir. Bu sorunların giderilmesinde vitrektomi teknikleri kullanılır.

Bu ameliyat ile kanamalar temizlemir, retina ayrılmaları tamir edilir, ağ-tabakadaki yağ ve sıvı birikiminin azaltılması için ağtabaka üzerindeki zarlar çıkartılır.

Unutulmaması gereken nokta şeker hastalarının bu döneme gelmemesi için kan şekerlerini düzenli olarak normal sınırlarda tutmalarının gerektiğidir.