Glokom (Göz Tansiyonu)

diabetHalk arasında karasu adıyla bilinen glokom milyonlarca insanı etkileyen yaygın bir göz hastalığıdır. Tedavi edilmez ise görme kayıbına neden olabilir. Glokomda göz içindeki sıvı basıncı görme yeteneği için gerekli olan göz sinirine zarar verecek düzeyde yüksektir. Sıklıkla 40 yaşın üzerinde oluşan genellikle yıllar içinde çok adlandırılır.Hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir belirti görülmez.Erken dönemde bazı hastalarda sabahları belirginleşen baş ağrıları zama zaman bulanık görme geceleri ışıkların etrafında ışıklı halkalar görülmesi televizyon izlerken göz etrafında ağrı olabilir.

Glokom bir çok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kayıbı ortaya çıktığında fark edilebilir. Ailede glokom öyküsü ilerleyen yaş şeker hastalıı miyopi uzun süreli kortizon tedavisi göz yaralanmaları migren glokom riskini artırır.

Diğer bir gloom tipi ise ileri yaşlarda ani olarak krizle ortaya çıkan dar açılı glokomdur. Şiddetli göz ağrısı görme azalması gözde kızarıklık ve bulantı kusma ile karakterize bir tablodur. Acil tedavi gerektirir.Bebeklikte ve çocukluk çağında izlenen türlerinde gözde sulanma ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme izlenir.

Glokomda görme kayıbı oluştukdan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basıncı artışı hastalığın ilk belirtisi olabilir. Göz doktorunca düzenli aralıklarla yapılan muayeneler glokomun erken tanı ve tedavisi için en iyi yoldur.Glokom dikkatli bir göz muayenesi ile teşhis edilir. Teşhise yönelik göz muayenesinde göz doktoru;

Termometre adı verilen bir aletle göz içi basıncını ölçer.Göz dibi muaenesi yaparak göz sinirlerini inceler. Gerekli görürse görme alanında kayıp olup olmadığını belirlemek için görme alanı testi yapar. RNFL NFA veya HRT gibi görme siniri ve sinir lifi tabakasını inceleyen ileri tetkikler uygulanabilir.

Glokom Nasıl Tedavi Edilir?

Glokom tanı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılamaz; fakat bir çok olguda uygun tedavi ile başarılı olarak kontrol altında tutualabilir, görme kaybının ilerlemesi engellenbilir. Açık açılı glokom öncelile göz içi basıncını düşüren çeşitli ilaçlarla tedavi edilir.Dirençli vakalarda veya glokom tipine göre cerrahi tedaviler uygulanabilir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişimde gerektirebilir. Kriz ile ortaya çıkan dar açılı tipinde tedavi çok acildir. Lazer tedavileri alternatif veya kotrol altına alınamayan glokomda ve kapalı açılı glokomda kullanılabilir.